Πιστοποίηση

Η Πιστοποίηση είναι υποχρεωτική διαδικασία για τα μουσεία που ανήκουν στο ΥΠ.ΠΟ. και πρόκειται για μία ολιστική προσπάθεια αναβάθμισης τους.

Τι είναι η Πιστοποίηση
και ποια μουσεία αφορά;

Η Πιστοποίηση είναι υποχρεωτική διαδικασία για τα περίπου 200 μουσεία που ανήκουν στο ΥΠ.ΠΟ. Πρόκειται για μία ολιστική προσπάθεια αναβάθμισης των μουσείων αυτών, με στόχο την ανταποδοτικότητά τους προς τον επισκέπτη αλλά και την ενδυνάμωσή τους ως φορέων πολιτισμού, δια βίου μάθησης και κοινωνικής συνοχής. Αξιοποιώντας καινοτόμες λύσεις, με βάση τα διεθνή πρότυπα, τα προς Πιστοποίηση μουσεία έχουν τη δυνατότητα συμβουλευτικής υποστήριξης από εξειδικευμένα στελέχη των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.

Ποια είναι τα στάδια
της Πιστοποίησης;

Η διαδικασία της Πιστοποίησης λαμβάνει υπόψη της την κλίμακα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μουσείου του ΥΠ.ΠΟ., ενώ αποκτά ωριμότητα μέσα από την πιλοτική της εφαρμογή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιείται ανά Περιφέρεια.

Βασικό εργαλείο της διαδικασίας Πιστοποίησης είναι η αυτοαξιολόγηση κάθε μουσειακού οργανισμού, μέσα από τη συμπλήρωση ενός εντύπου που συνιστά ακτινογραφία του συνόλου των λειτουργιών του. Το κάθε μουσείο καλείται να αποτυπώσει την οργανωτική του δομή, τη στελέχωση και οικονομική διαχείρισή του, τις κτηριακές του υποδομές, τον τρόπο συγκρότησης, τα εργαλεία τεκμηρίωσης και τα μέσα διαχείρισης και συντήρησης των συλλογών του, την ερμηνευτική του πολιτική, τις δράσεις εξωστρέφειας καθώς και τις υπηρεσίες προς το κοινό.

Η διαδικασία συμπληρώνεται από αυτοψίες που διενεργούν οι συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ. Οι αυτοψίες έχουν ως σκοπό τη συνδρομή προς τις Υπηρεσίες υπαγωγής του προς Πιστοποίηση μουσείου, ώστε να αποτυπωθεί με σαφήνεια η υφιστάμενη κατάσταση αυτού και, στη συνέχεια, να προταθούν στοχευμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης.

Τα εργαλεία αυτά δίνουν σε κάθε μουσείο τη δυνατότητα να συγκρίνει τις λειτουργίες και τις υποδομές του με τις εφαρμοζόμενες καλές πρακτικές ανά τομέα.

Ανάλογα με τις ανάγκες που διαπιστώνονται, το μουσείο εντάσσεται σε ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αναβάθμισης. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, απονέμεται σε αυτό ο τίτλος του
«Πιστοποιημένου Μουσείου».

Ποιοι είναι οι άξονες
της Πιστοποίησης;

Το άρθρο 48 του ν. 4761/2020 θεσμοθετεί την Πιστοποίηση των μουσείων που ιδρύονται και λειτουργούν από το ΥΠ.ΠΟ., γύρω από τρεις άξονες:

  • την αξιοποίηση του Εθνικού Αρχείου Μνημείων στην καταγραφή και καταχώριση του συνόλου των κινητών μνημείων που ανήκουν στα μουσεία του ΥΠ.ΠΟ.
  • την αναβάθμιση των παρεχόμενων από τα μουσεία υπηρεσιών προς το κοινό, προκειμένου ο επισκέπτης να αισθανθεί ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της μέριμνας των επαγγελματιών των κρατικών μουσείων την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μουσείων του ΥΠ.ΠΟ., με σκοπό να διεκδικήσουν δυναμικά μέρος του ελεύθερου χρόνου των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσουν διακριτή δημόσια εικόνα σε ένα διεθνές περιβάλλον.

Ποια είναι τα οφέλη
της Πιστοποίησης;

Με την Πιστοποίηση επιτυγχάνεται η πλήρης αναβάθμιση της λειτουργίας των κρατικών μουσείων μέσα από την κατάρτιση ενός στοχευμένου προγράμματος και την εξασφάλιση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τα Πιστοποιημένα Μουσεία θα έχουν επιπλέον οφέλη, όπως:

  • την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας τους
    την πλήρη πρόσβαση σε Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και στην αντίστοιχη Γνωσιακή Βάση, που θα είναι εμπλουτισμένη με σύγχρονα επιστημονικά πεδία και μουσειακές πρακτικές («Πράσινο Μουσείο», εθελοντισμός, πολιτιστικό marketing, διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων κ.ά.)
  • την ενδυνάμωση της κινητικότητας των μουσειακών συλλογών
  • τη δικτύωση και
  • την καλλιέργεια σχέσεων συνεργατικότητας μεταξύ μουσείων διαφορετικής κλίμακας, θεματικής κατηγορίας και διοικητικής περιφέρειας/γεωγραφικής κατανομής.

Η πορεία της Πιστοποίησης
μέχρι σήμερα

Η πιλοτική εφαρμογή της Πιστοποίησης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 από τα μουσεία της Περιφέρειας Ηπείρου που ανήκουν στο ΥΠ.ΠΟ. (Αρχαιολογικά Μουσεία Νικόπολης, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων, Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων). Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ακολούθησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τα Αρχαιολογικά Μουσεία Κοζάνης, Αιανής, Άργους Ορεστικού, καθώς και με το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς.

Ultrices dui sapien eget mi. Mollis nunc sed id semper risus. Pellentesque sit amet porttitor eget dolor morbi non. Condimentum id venenatis a condimentum vitae sapien pellentesque habitant. Pellentesque sit amet porttitor eget dolor morbi non arcu risus. Ipsum nunc aliquet bibendum enim facilisis. Sed cras ornare arcu dui vivamus arcu felis. Cursus sit amet dictum sit amet justo donec.

Scroll to Top